Problem Alergii Pokarmowej (AP) w AZS spotyka prawie co drugą, chorą osobę. Co więcej, wpływ alergenów pokarmowych ma bardzo duże znaczenie w przebiegu AZS u dzieci i u dorosłych.
Alergia pokarmowa najczęściej wywołuje objawy skórne oraz te w obrębie przewodu pokarmowego. Do charakterystycznych objawów na powierzchniowych zalicza się: świąd skóry, rumień, bąble pokrzywkowe, które mogą się pojawić nawet kilka godzin po spożyciu pokarmu.
Wśród objawów ze strony układu pokarmowego występują: afty w jamie ustnej, nudności oraz wymioty, refluks żołądkowo-przełykowy, kolki, bóle brzucha, biegunki czy zespół jelita drażliwego.
Odpowiednia dieta jest elementem, na który osoby cierpiące z powodu atopowego zapalenia skóry powinny zwrócić szczególną uwagę- dotyczy to zarówno osób dorosłych jak i dzieci oraz mam karmiących piersią.
U dzieci, alergia pokarmowa najczęściej występuje po spożyciu białka mleka krowiego oraz białka jaja kurzego, ponadto reakcje alergiczne wywołują: pszenica, soja, orzechy ( w tym orzeszki ziemne), kakao, mięso ryb, skorupiaki.
Dorośli powinni natomiast unikać produktów które zaostrzają AZS, takich jak: produkty mleczne pochodzenia krowiego (mleko, sery, jaja). pszenica, jabłka, orzechy, soja, kiwi, seler, marchew czy wiśnie.
Matki karmiące piersią muszą trzymać się odpowiedniej diety. Jest to szczególnie istotne jeśli w rodzinie występują przypadki zachorowania na AZS. Nie gwarantuje to wprawdzie zabezpieczenia przed rozwojem choroby, ale pozwala ograniczyć narażenie dziecka na zewnętrzne alergeny, które mogą wpływać na rozwój i zaostrzenie objawów choroby.
Dietę i wprowadzanie do niej nowych pokarmów należy konsultować z lekarzem.
W celu weryfikacji czy dana osoba posiada alergię pokarmową i na jaki produkt lekarz zaleca diagnostykę:
- Skórne testy punktowe
- Natychmiastowy ekspozycyjny naskórkowy test pokarmowy
- Test typu prick-by-prick
- Atopowe testy płatkowe
- Podwójnie ślepa próba prowokacyjna kontrolowana placebo
W przypadku rozpoznania AP, chory w porozumieniu z lekarzem prowadzącym, musi stosować dietę eliminacyjną, która wyłącza z jadłospisu produkty które mogą wywołać uczulenie.
EMO/MP/2020/215